“Златното око” в Попово отличи най-добрите ни кинооператори

Председателят на Съюза на филмовите дейци Милко Лазаров разказва фестивала в Попово в шоуто на Ники Кънчев по Дарик Радио

 Майстори на българското кино се събраха в Попово за кинофестивала “Златното око”. Фестът се провежда там вече двайсет години, защото китното Попово е родното място на един от пионерите на българското операторско изкуство Димо Коларов. В продължение на четири дни в североизточния град се излъчиха над 37 игрални, документални и студентски филми, произведени през последните две години. Фестът се провежда под патронажа на общината в Попово и лично на кмета доктор Людмил Веселинов. По червения килим на гала вечерта на фестинала “Златното око” минаха и редица звезди на родното кино като Мариан Вълев – Куката, Емил Марков, Албена Павлова, Елена Калевска, Йоана Буковска-Давидова. 

Най-сполучливите операторски работи в конкурсната програма бяха отличени с награди в различни категории, а голямата награда за операторско майсторство и статуетката “Златното око” грабна Веселин Христов за изявата си във филма “Сестра”.

Един от специалните гости на фестивала бе председателят на Съюза на българските филмови дейци – Милко Лазаров. Съюзът е партньор на феста и го подкрепя всячески – и финансово и морално. В студиото на Дарик радио пред приятеля на феста Ники Кънчев, господин Лазаров разказа повече за заветите на Димо Коларов, за традициите ни в операторското майторство и за участниците в този празник на изкуството.

Победителите определи журито в състав: професор доктор Цветан Недков, Крум Родригес, Александру Стериан, Константин Петров и Светослав Драганов.

Операторът Георги Николов и и актьорът Руси Чанев получиха признание за цялостното си творчество. Класическият подход на оператора Христо Бакалов му донесе наградата на Съюза на българските филмови дейци. Ребека Найденова и Мария Цветкова бяха отличени за оператори на най-добрите студентски филми – “Танда” и “Това лято през зимата”. Георги Челебиев бе награден за творческа свобода в продукцията “Сцени от живота на една актриса”. Красимир Стоичков, Мартин Балкански и Антон Бакарски също станаха част от операторите, получили признание за прецизната си работа.

В края на интервюто Лазаров, който е и един от най-изтъкнатите ни кинорежисьори, разказа повече за неговия последен филм “Ага”, който е най-награждавания роден игрален филм в последните 5 години. “Ага” получи признание на фестивали по целия свят. Сега Милко готви следваща си лента.

www.darikradio.bg