Стартира подготовката на XI-ото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око“

Община Попово стартира подготовката по организирането на XI-ото  издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око“ с международно участие, в памет на големия български оператор Димо Коларов.

Фестивалът ще се проведе от 6 до 8 октомври 2022 г. в град Попово – родния град на Димо Коларов, където ще бъдат представени продукции от съвременното национално и международно киноизкуство, с публичен показ от последните две години – от юли 2020 г. до юли 2022 г. Организатор е Община Попово, като негови съорганизатори са: Съюзът на българските филмови дейци, UVT и Министерство на културата – ИА „Национален филмов център“.

          Фестивалът е основан през 1998 година в град Попово – родното място на класика на българската операторска школа – Димо Коларов. Провежда се на всеки две години и е един от малкото фестивали в Европа за операторско майсторство. Доказаният авторитет на българската операторска гилдия у нас и в чужбина заслужава свой фестивал, в който любителите на седмото изкуство  могат да гледат най-новите им филми, а творците от различни поколения – от студенти до доайени, да обсъждат постиженията в българското и световно кино.

Статутът за провеждането на фестивала е в процес на утвърждаване  от организаторите и съорганизаторите и в кратък срок ще бъде публикуван на  официалните страници на: Община Попово, Съюза на българските филмови дейци и сайта на кинофестивала, като формата за приемане на заявки в сайта ще бъде активна. В програмата ще могат да се включат следните категории: игрални – пълнометражни и късометражни филми, документални и студентски продукции.