Всички оператори получиха наградите си от IX-ото издание на „Златното око”

На 2 ноември в Съюза на българските филмови дейци в София бяха наградени оператори, спечелили награда от IX-ия Фестивал за операторско майсторство „Златното око” с международно участие – Попово 2018. Поради ангажираност на снимачната площадка те не успяха да присъстват на официалната церемония по награждаването, която се състоя на 20 октомври.

В присъствието на петчленното жури с председател Иван Павлов,  което оценяваше филмите в тазгодишното издание на Кинофестивала, и представител на домакините от Община Попово в лицето на Началник „Канцелария и протокол” – Христо Белчев, бяха връчени отличията на наградените. Младата студентка Елена Николаева получи наградата на продуцентска компания „Меджик Шоп” за изразително решение, адекватно на сюжета за филма „Кучешка любов”, която се изразява в използването на операторска техника. Николай Илиев бе удостоен с Плакет на Община Попово за документалния филм „Църквите остават”. Наградата на журито спечели Иван Тонев за игралния пълнометражен филм „Моторът” за пластични решения на драматургичния материал. За пресъздаване на специфично историческо време в игралния филм „Воевода” със Специалната награда на Община Попово за операторско майсторство бе отличен Крум Родригес. Първа награда на Община Попово за операторско майсторство в късометражен филм бе връчена на Веселин Христов за филма „Дрехи” за художествена интерпретация в късометражното кино.

Делегация от Общинска администрация – Попово, водена от кмета  д-р Людмил Веселинов, гостува на побратимения на Попово град Неготино, Република Македония. Визитата бе по повод празника на македонския град – 8 ноември и 74 години свободно Неготино. По време на официалното честване на празника на град Неготино кметът на община Попово – д-р Людмил Веселинов награди отличените македонски оператори, които не успяха да присъстват на церемонията по награждаване на IX-ия Кинофестивал „Златното око”. Плакет на Община Попово получиха Наум Доксевски за игралния късометражен филм „Без любов” и Драган Паковски за документалния филм „С любов”.