ЖУРИ 2018

Жури на IX фестивал
за операторско майсторство „ЗЛАТНОТО ОКО”
с международно участие в памет на
Димо Коларов – Попово 2018Иван Павловпредседател
кинорежисьор, продуцент

Завършил Кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Член на СБФД.
Режисьор в СИФ „Бояна“, председател на Съюза на българските филмови дейци от 2004г.

Филмография:
Режисьор на:
– игрални филми „Параграф 5“(тв.); „По буква Г“; “Масово чудо”; „Черно-бяло“; „Разходки с ангела“; „Театър, любов моя“; „Всичко от нула“; „Съдбата като плъх“
– документални филми „Опит за портрет“; „Децата на София“; „Търсене на извора“; „С нашите приятели“
– Продуцент на: „Всичко от нула“; „Съдбата като плъх“; „Малки разговори“ (игрални); „Славка Денева“; „Борис Денев“; „Ваш даскал Апостол“ (документални)„Митология“;
„Тик-так“ (анимационни)
Носител на престижни награди от международни филмови фестивали.


Предраг Бамбич (Predrag Bambić)член
Република Сърбия
Кинооператор, професор по кинематография във FEFA Белград

Учил Филмово и тв операторство във Факултет по драматични изкуства, Белград
Работил в ТВ Белград, днес РТС. Заснел е над 3000 репортажа, документални, развлекателни и музикални програми. Като оператор в ZASTAVA FILM е документирал събитията по дезинтеграцията на Югославия – войните в Словения, Хърватия и Босна.
Работи за BBC, CBS, SKY Nеws, ARTE TV, Reuters TV agency.
Снима за CNN International като отразява събитията в Югоизточна Европа, войната в Косово и бомбардировките на НАТО.
През 2011 става президент на Сръбската асоциация на
операторите, а от 2015 г. член на Борда на IMAGO (Европейска федерация на операторските асоциации)
http://www.imdb.com/name/nm0051430/
http://en.wikipedia.org/wiki/Predrag_Bambi%C4%87


Христо Ковачев – член

Завършил „Кино и телевизионно операторско майсторство“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Член на СБФД Работи в Българска кинематография като филмов оператор и заснема десетки документални, научнопопулярни филми и новели с едни от най-добрите режисьори на българското кино.
Той е сред професионалистите, дали началото на найгледаните частни телевизионни медии като главен и отговорен оператор в Нова телевизия, Би Ти Ви и е част от екипа
на създателите, организирали структурата на телевизия Би Би Ти.
Награди:
Носител на орден „Кирил и Методий” II степен.
Отличие на Съюза на филмовите дейци за най-добра операторска работа (1987); Награда за операторско майсторство на Фестивала в Пловдив и Диплом в Лайпциг за „Преценка” (1987); Награда за операторско майсторство на Фестивала в Пловдив за филмите „Мелник, град на рекордите” и „Примерът” (1986).
Над трийсет филма, на които е оператор, получават награди от филмови фестивали в България и Европа. През 2016г. филмът „Агресия” получава награда на Филмовата академия за най-добър филм.


Катерина Ламбриновачлен

Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – бакалавър по „Кинознание“ и магистър по „Филмово и телевизионно изкуство“. През 2017 печели докторантско място в Институт за изследване на изкуствата към БАН.
Сценарист и асистент-режисьор в предаването „БНТ ПРЕДСТАВЯ“(2012). От 2011г. работи в Продуцентски център „Студия Екран“ към БНТ, а от 2014 е редактор в специализираното списание за филмово изкуство – „Кино“, издание на СБФД. Сценарист на късометражни игрални и документални филми. Работи по организацията на множество филмови програми като селекционер. През 2016г. е номинирана за награда на Българската филмова академия в категория Най-
добър оперативен критик.
Като част от екипа на проекта за популяризиране на българското кино „Блок Кино“ е номинирана за наградата „Жена на годината 2016“ в секция „Култура“ на сп. „Грация“. Награди от литературните конкурси „Веселин Ханчев“ (2010) и „Изкуство срещу дрогата“ (2011). Награда за най-добър млад филмов критик, пишещ за българско кино на името на Камен Тодоров (2017).


Димко Миновчлен

Оператор на игрални и документални филми, репортажи, мюзикъли, реклами, видеоклипове. Съвместна работа с режисьорите Иван Андонов, Людмил Кирков, Рангел Вълчанов, Ален Наум (Франция), Иван Добчев, Лиляна Пенчева, Аврам Игнатов, Толи Вулова, Милен Николов, Владимир Ангелов, Мая Вапцарова, Александър Обрешков.
– Игрални филми: „Равновесие”, „С любов и нежност”, „Индиански игри”, „Вампири, таласъми”, „Не знам, не чух, не видях”, „Петък вечер”, „Новите приключения на Арсен Люпен – Шерлок Холмс се намесва (Франция)”, „ За госпожицата и нейната мъжка компания”, ”Заплахата”, ”Лъжовни истории”, „Фаталната запетая”.
– Телевизионни филми: „Дунав мост” – сериал, „Най-важните неща”-2 серии, „Вълкадин говори с бога”.
– Късометражни филми: „Траулерът”, „За хората и риби-
Награди: Първа награда на Московския филмов фестивал за филма „Равновесие”, награда на фестивала за документално кино в град Пловдив за филма „За хората и рибите”