ЖУРИ 2020

Жури на X фестивал за операторско майсторство

„ЗЛАТНОТО ОКО”
с международно участие в памет на
Димо Коларов – Попово 2020


Председател

проф. д-р Цветан Недков

Оператор, преподава кино и телевизионно операторско майсторство в НАТФИЗ, ЮЗУ и Нов български университет

          Член е на СБФД и СБЖ. Председател на Гилдията на кинооператорите към СБФД.Неколкократно е бил член на журито на Националния фестивал за операторско майсторство „Златното око“, както и на Международния телевизионен фестивал “Златната ракла”.

          Той е председател и член на научни журита към НАТФИЗ ,,Кр. Сарафов” и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

          Носител е на наградата на Българската филмова академия за най-добър оператор за 2015 г.

          Член на „Академика 21” – сдружение на хабилитираните преподаватели в областта на екранните изкуства от всички висши учебни заведения в България. Заснел е множество игрални, документални, телевизионни сериали и предавания, музикални клипове и филми.

          Филмография

        Игрални филми:„Вуйчото”, „Филип”, ,,Можеш ли да убиваш “, 12 игрални новели, тв сериал ,,На границата“ – 2014 г.

          Документални филми(избрано 2011-2019):„Дългият път на крокодила”,,,Небесният покровител на България”, „Различният музей”, „Оркестърът на София”, „Островът”, „Три жени в полите на Витоша“, „Калина и комитите“, „Дългият път към дома“, „Нейната изповед“, „Рангел завинаги” и много други.

          Носител на престижни награди от международни и национални филмови фестивали.


ЧЛЕНОВЕ


Крум Родригес

Оператор

Френската Академия по Изображението в Богота(Колумбия)

НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов“

Член на Асоциацията на Българските Оператори, А.Б.О./ B.A.C.

          Започва да работи професионално през 2002г. като асистент оператор в ТВ реклами, а през 2004г. получава и първата си работа като оператор. Заснел е повече от 300 рекламни ТВ клипа. Дебютира в игралното кино през 2008г. година с филма “Прогноза” .

Филмография

Пълнометражни филми:„Подслон“,„Цветът на хамелеона“, „Виктория“, „Урок“, „Безбог“, „Асансьор за пациенти”, „Слава, „Воевода”, „Бащата”. Снима турско-българската копродукция “TheAnnouncement”.

          Печели множество престижни награди от международни  филмови фестивали: за късометражни филми – „Golden Tadpole“от Camerimage ’05 в Лодз, Полша; BestCinematography на фестивала NextReel ’05 в Ню Йорк; “Братя Манаки” ’06 Битоля, Македония. В игралното кино печели награди от: KutxaAward на МФФ Сан Себастиян ’14; МФФ Гьотеборг ’15; Токио ’15; Златен Леопард” в Локарно ’16; „Кристален Глобус” на Международния Кинофестивал в Карлови Вари през 2019г.


Александру Стериан

Република Румъния

Оператор

          Доцент Александру Стериан е оператор с богат опит, на игрални, на документални филми и на рекламни проекти.Това обхваща периода от 1994 г. досега.

          Негови филми – 17 игрални и късометражни филми, са участвали в престижни филмови фестивали: Берлин, Кан, Локарно, Сараево, Клермон-Феран, TIFF.

          Доцент Александру Стериан е заместник-ректор по международните отношения в  UNATC IL Caragiale.

          От 2009 г. е член на филмовия факултет на UNATC, като въвежда клас по цифрова кинематография.

          Активен член на академичното общество в Букурещ и Клуж, където е гостуващ професор в университета Babes Bolyaiот 2017 г. Преподавател е в  UNATC Doctoral Studies School.

          Президент е на Румънското общество на кинематографистите от 2009 г. досега. Автор е на няколко книги и публикации, свързани с кинопроизводството.


Константин Петров

Филмов критик и сценарист 

          Сценарист на филмите: „Виолета, Жоро и аз” – игрален; „Лорд Бънди от София”- документален; „Съдбата като джаз“ – документален; „Авантюристът“ – документален; „Поетът – в лабиринта на времето“ – документален;  „Обичаме се толкова много“.

          Забавни програми: „Ах, това вариете”; „Бъди, какъвто си”.

Автор на книгите: „Приключенията на Нанси” – роман за деца; „Хъки” – роман за деца; „Ловци на пеперуди“ – разкази.


Светослав Драганов

Режисьор, продуцент

          Светослав Драганов работи като автор, режисьор и продуцент на документални филми от 2000 г. Негови филма са: „Животът е прекрасен, нали?“- получил наградата за най добър източно европейски филм на Док Лайпциг 2001 г., „Веселите момчета“ – участва на IDFA 2003 г., „Млади сърца“ – носител на Специална награда на PrixEuropa 2003 г., „Самодейци“ – носител на Златен Ритон 2005 г., „Живот почти прекрасен“ – участва в конкурса за пълнометражни филма на IDFA 2013 г. В момента завършва първия си игрален филм.